Beleving en ervaring staan centraal in de vernieuwde Dag Jules!. Daardoor is Dag Jules! meer dan ooit een totaalmethode geworden. De nadruk ligt niet alleen meer op de taalontwikkeling maar evenzeer op de algemene ontwikkeling van peuters van tweeënhalf en drie jaar.

Ontdek alles over de nieuwe Dag Jules! »
bewegingsontwikkeling voor peuters

www.hupjules.be »


beeldend spelen en creëren met peuters

www.doenjules.be »


peuters spelen met poppen

www.kijkjules.be »Nieuwe kartonboekjes

Bij de 30 nieuwe en vernieuwde thema's van Dag Jules! hoort telkens een gloednieuw kartonboekje.

Ga verder »Prentenboeken

Jules groeit mee met zijn peutervriendjes...

Ga verder »Jules puzzels, spellen...

Leuke materialen voor thuis

Ga verder »DingDong!

In de nieuwe methode van Dag Jules! zit bij elk thema ook een uitgewerkte DingDong!-activiteit.
Met aangepaste muziek, eenvoudige tips en materialen kun je als kleuterleidster een kijktheater op muziek organiseren. Voor de peuters is het een ideale werkvorm om hun aandacht te trekken. In de eerste plaats genieten ze van wat ze te zien en te horen krijgen. Daarna kun je met hen napraten over wat ze gezien en beleefd hebben en stimuleer je zo hun taalontwikkeling en begrip van het thema!

Deel deze pagina op Facebook!     Tweet deze pagina!     Deel deze pagina op Google!


DingDong! is een vaste activiteit bij elk thema van Dag Jules!. Het is een soort kijktheater waarbij de peuters op zintuiglijke manier het thema 'beleven'. De kleuterleid(st)er doet een aantal handelingen na elkaar op speciaal daarvoor gecomponeerde muziek (poppenkast spelen, puzzels maken, op een glasplaat schilderen, figuurtjes van plasticine kneden…), waarbij de peuters allerlei visuele en auditieve prikkels opdoen.

In eerste instantie kunnen ze genieten van de voorstelling, daarna leren ze met de kleuterleidster verwoorden en bespreken wat ze gezien hebben. Deze activiteit werkt dus niet alleen aan de beleving, maar ook aan de taalontwikkeling van de peuters. In elk themaboekje vind je telkens op pagina 16-17 een volledig uitgeschreven verloop van de DingDong!-activiteit passend bij het specifieke thema.

En linksboven staat vermeld op welke cd/track je de muziek vindt van de specifieke DingDong!-reeks die je voorbereidt.

Het boeiende aan de DingDong!-activiteiten is het herhalende karakter ervan. Je zal als kleuterleid(st)er algauw merken dat de peuters elke week of elke twee weken vragen wanneer DingDong! begint.

Ze zullen snel de structuur en de vorm van de verschillende onderdelen herkennen. De activiteit is ook ideaal als afronding/herhaling van de kernactiviteiten van het thema.Wat heb ik nodig voor DingDong!?


De materialen die je nodig hebt voor DingDong! staan beschreven op pagina 24-25 van de Gebruikswijzer en op pagina 16-17 van elk themaboekje.DingDong!-huisje

Elke DingDong!-activiteit begint (ook muzikaal) met het aanbellen aan het DingDong!-huisje (foto) waaruit vervolgens een aantal figuurtjes (typisch voor het thema) komen piepen.

Hoe maak ik een DingDong!-huisje? »

Puzzelhouder en puzzelplaat bij DingDong!

Bij het DingDong!-huisje horen ook fotopuzzels en kiekeboepuzzels van Jules. De puzzels zelf vind je bij de Extra Platen. Voor de kiekeboepuzzel heb je een puzzelhouder nodig.

Hoe maak ik een puzzelhouder? »

Glasplaat bij DingDong!

Bij de DingDong!-activiteiten heb je een glasplaat nodig in de vorm van een cirkel (met diameter van 40 à 50 cm). Deze herbruikbare glasplaat is bedoeld om op te schilderen. De verf (plakkaatverf of gouache) kun je na de activiteit gemakkelijk verwijderen.

Meer informatie »

Popjes met vingergaten bij DingDong!

Af en toe is er een fragment met popjes die je op de muziek laat wandelen. Op de foto zie je een voorbeeld met het figuurtje van Jules.

Hoe maak ik popjes met vingergaten? »

Tekening opbouwen bij DingDong!

Op de muziek (ping) draai je telkens een blaadje om. De tekening wordt stilaan opgebouwd.

Hoe bouw ik een tekening op? »

Tips, foto's van gebruikers…

Misschien heb je zelf nog leuke ideeën om op de DingDong!-muziek te doen? Post je foto’s, filmpjes en ideeën op Facebook of e-mail ze naar heidi.hendrickx@uitgeverijzwijsen.be.

Inspireer uw collega's »
Deel deze pagina op Facebook!      Tweet deze pagina!      Deel deze pagina op Google!

© Uitgeverij Zwijsen BE
Nassaustraat 37-41
2000 Antwerpen

Tel: 03 205 94 94
Servicelijn: 0800 94362
Fax: 03 205 94 99